Img 3689

Kirjanpitoala näyttää esimerkkiä tulevaisuuteen sopeutumisessa!

Martina Candolin

Minulla on ollut etuoikeus työskennellä ja keskustella monien kirjanpitoyritysten ja alalla toimivien järjestöjen kanssa viime aikoina. Vaikka kirjanpitoala saattaa joskus tuntua kuivakkaalta ja perinteiseltä, sen merkitys yrityksille ja johdolle on korvaamaton. Taitava kirjanpitäjä, joka toimittaa luotettavaa taloudellista analyysiä, voi olla ratkaisevassa asemassa yrityksen menestyksen kannalta.

Teknologinen kehitys ei ainoastaan muuta alaa kokonaisuutena, vaan myös muovaa asiakkaiden odotuksia ja tarpeita. Keskusteluissani alan toimijoiden kanssa olen huomannut toistuvan teeman – siirtymän perinteisestä kirjanpitäjän roolista kontrollerin tehtäviin. Tämä muutos herättää kysymyksiä: Mitä se käytännössä tarkoittaa yksittäiselle työntekijälle, liiketoiminnalle, palveluvalikoimalle ja tulevaisuuden strategioille?

Yhteistyössä Papper & Husin kanssa edistimme siirtymistä sähköiseen kirjanpitoon. Tämä on ollut tärkeä askel prosessien tehostamisessa ja digitaalisten vaatimusten kohtaamisessa. Uusien digitaalisten työnkulkujen käyttöönoton ansiosta manuaalinen työmäärä väheni ja kirjanpidon jäljitettävyys parani. Tämä projekti osoittaa, miten teknologia ei vain muuta työtapoja, vaan mahdollistaa myös strategisemman analyysin ja lisäarvon tuottamisen asiakkaalle.

Vaikka emme voi tarkasti ennustaa, miten ala kehittyy, on rohkaisevaa huomata, että monet yritykset pohtivat jo näitä kysymyksiä. Ne näkevät tarpeen valmistella organisaatioitaan ja työntekijöitään tulevia muutoksia varten. Kirjanpitäjän ammatti on vain yksi esimerkki – samanlaisia muutoksia on luvassa monilla muillakin aloilla ja ammateissa. Kehitys ei poista näitä rooleja, mutta muuttaa ne ehdottomasti. Tosiasia on, että seitsemän kymmenestä organisaatioista, joiden kanssa olen keskustellut, tunnistaa uudistustarpeen, ja kaikilla on käynnissä muutoshankkeita.

Kukaan ei omista kristallipalloa. Siitä huolimatta ei ole syytä olla valmistautumatta. Strategiset ja operatiiviset toimenpiteet, yhdessä johdon, hallituksen, henkilöstön ja sidosryhmien kanssa, ovat avainasemassa. Valmistautuminen jo tänään, vaikka se ei olisikaan täysin virheetöntä, antaa etumatkaa kilpailussa markkinoista ja asiakkaista – etumatkaa, joka on mittaamattoman arvokas verrattuna paikallaan pysymiseen.

  1. Osallista ihmiset ajoissa ja riittävän paljon!
    Osallistamalla ihmiset ajoissa ja riittävästi keskusteluun markkinatilanteesta, tarpeesta ja muutoksesta syntyy yhtenäinen visio ja ymmärrys, miten muutos liittyy omaan tehtävään ja arkeen ja kaikilla on aito mahdollisuus sopeutua ja antaa oman panoksensa uusiin olosuhteisiin.
  2. Pilko prosessi pienempiin osiin!
    Ei ole realistista odottaa, että kaikki valmistuu kerrallaan, eikä se edes ole mahdollista koska yhteiskunta, teknologia ja tarpeet kehittyvät jatkuvasti.
    Huomioimalla muutos ja uudet olosuhteet toiminnassa ja pilkkomalla kokonaisuus paloiksi varmistat, että organisaatiosi on ajan hermoilla ja pysyy kehityksessä mukana.
  3. Aseta selkeät tavoitteet ja juhli onnistumisia!
    Asettamalla selkeät ja realistiset tavoitteet muutokselle sekä rakentamalla kulttuuri missä juhlitte menestystä ja olette ylpeitä saavutuksistanne, varmistatte että organisaatio kehittyy jatkuvasti. Ympäristö missä henkilöstö tunnistaa toimintaedellytykset, tietää miten tavoitteet seurataan ja tietää että on lupa pysähtyä ja nautti onnistumisista, on kestävä työympäristö.

Onko organisaatiosi valmis kohtaamaan tulevaisuuden? Aloita jo tänään – strateginen ajattelu ja jatkuva mukautuminen ovat parhaita investointejasi huomiseen.

Ubd Logo Musta

Martina Candolin

martina@unicornbusinessdesign.fi

+358 40 7227100

Bakgrund Halvmånar
Takaisin julkaisuihin

Jätä kommentti